Trettio år med quinnosång

20.10.2015 kl. 19:45

Egentligen skulle det bli en blandad kör. Men bara en enda man dök upp på den första övningen. Eftersom det kvinnliga intresset för att sjunga var desto större så blev det en damkör i stället. I höst firar QuinnTon i Vasa 30-årsjubileum.

Noomi Elfving grundade kören när hon började sin tjänst som ledande musiklärare vid Vasa arbis 1985. I det skedet var hon själv ännu ingen större damkörsentusiast.

Men jag ändrade snabbt inställning när jag märkte hur bra en damkör klingar om man satsar seriöst på verksamheten, säger Elfving.

Kören lockade sångarglada quinnor i olika åldrar och hette först Vasa Arbis damkör. Namnet QuinnTon kom till några år senare efter en namntävling. Medlemsantalet steg snabbt från ett tjugotal till runt fyrtio.

QuinnTon satsade redan från början på en repertoar med tonvikt på svängig musik. Det här var inte särskilt vanligt för trettio år sedan. Elfving hade utbildat sig till kantor- och organist vid Sibelius-Akademin och kunde alltså betraktas som en musiklärare av den gamla stammen.

Sådana brukade närmast fnysa åt körer som sjöng en lättsam repertoar.

Men både sångarna själva och publiken gillade den här sortens musik. Kören gav temakonserter, bland annat med barnvisor (då sångarna också hade sina småttingar med på scenen) och med musikalmelodier. Det svängiga kompletterades med sakrala och klassiska verk samt traditionell damkörsmusik.

Den här musikaliska inriktningen fortsatte rätt långt när Johanna Törni tog över ledningen efter att Noomi Elfving gick i pension för fem år sedan.

I fjol höstas blev Maria Timoshenko dirigent för QuinnTon. Under hennes ledning har kören gått över till en repertoar som är mer klassiskt präglad. Den moderna körlyriken, speciellt den inhemska har också fått sin givna plats, med verk av tonsättare som Mia Makaroff och Jukka Linkola.

Jubileumskonserten den 14 november kommer att innehålla musik från åren som gått. Det blir en skön blandning av visa och jazz, pop och finsk tango, gammalt och nytt. Dirigenter på konserten är Maria Timoshenko och Noomi Elfving, som leder jubileumskören med både aktiva och tidigare sångare.

Det hör till QuinnTons traditioner att delta i de resor och evenemang som FSSMF och Damkörsförbundet ordnar.

Under vårterminen kommer kören därför att förbereda sig för sång- och musikfesten i Karleby nästa år.

 

Firar i november

Jubileumskonserten hålls lördagen den 14 november klockan 18 i Levón-auditoriet vid Vasa Universitet, Wolffskavägen 34. Solist: Simon Granlund. Musiker: Stefan Jansson (piano), Patrick Lax (slagverk), Henkka Berg (bas). Konferencier: Håkan Omars. Ljus och ljud: Jakob Still.

De runt fyrtio sångarna i damkören QuinnTon ser fram emot att fira 30-årsjubileum med en konsert i november. Fotograf: Kalle Lydman

 

Körens nuvarande dirigent Maria Timoshenko. Fotograf: Kalle Lydman.

 

Noomi Elfving startade QuinnTon och ledde kören 1985­2010. Foto: Ben Sandvik

 

Det var då. Bilden är tagen på 80-talet.

 

Artikel ur Resonans 3/2015

Lisbeth Rosenback