Damkörsklang i Maderno

01.10.2017 kl. 22:10

En tidig torsdagsmorgon i juni reste damkören QuinnTon från ett blåsigt och regnigt Vasa till musikaliska upplevelser i den vackra staden Maderno vid Lago di Garda i norra Italien. Vår ordförande Heli Pakkanen hade etablerat kontakt med Gianpetro Bertella, som leder kören Corale Santa Cecilia di Maderno, och körens damröster höll en gemensam konsert med QuinnTon i den vackra kyrkan Chiesa Monumentale di Maderno, där efterklangen var stor och mäktig. Konserten utgjorde en del av en större helhet sommarkonserter, som omfattar allt från klassisk musik till tango och rock.

Vår gemensamma konsert inleddes av de 25 damerna i Corale Santa Cecilia, som för en helt fullsatt kyrka framförde fem sånger av klassiskt damkörsmärke, bl a Gabriel Faurés betagande Ave Maria. Ur körens led steg flera proffsiga solister fram. Så fick QuinnTon äntra körställningarna med 31 sångare på plats, under ledning av sin dirigent Maria Timoshenko. Detta var körens sista konsert med Maria som övergår till andra uppgifter. Vårt program bestod av finländsk och nordisk körmusik i modernare tappning, bl a Jukka Linkola, Mia Makaroff, Soila Sariola, Selim Segerstam och Ulrik Neumann. Carita Jakobsson gjorde en mångsidig presentation av sångerna på italienska. Det blev en fin kontrast mellan musikstilar som också uppskattades ljudligt av publiken i kyrkan.

Under sina fyra dagar på resa hann QuinnTon även med bl a besök i Sirmione och Verona samt uppfriskande morgonsimturer i Gardasjön.

Vivan Lygdbäck