Hon gillar musik det svänger om

28.11.2017 kl. 16:08
Linda Rönnholm beskriver sig som en rytmmusiker. Det syns också i hennes arbete som dirigent för damkören QuinnTon.

Jazz, soul, r'n'b, pop och rock. Det här är musikstilar som ligger Linda Rönnholms hjärta nära. Men hon är inte heller främmande för till exempel opera och den portugisiska folkmusikstilen fado.

Linda Rönnholm har haft musiken med sig hela livet. Pappa Christer är musiker, i Övis lågstadium gick hon i musikklass med Yngve Svarvar som lärare. Efter gymnasiet gjorde hon som många andra av de rytmmusiker som är verksamma i Österbotten i dag – började studera på musiklinjen vid Lappfjärds folkhögskola. Följande steg var Musikhuset i Jakobstad (YA och Novia) där hon utbildade sig till musikpedagog.

Som musiklärare har Linda undervisat på många håll: vid FKF i Vasa, Lappfjärds folkhögskola, Legato, Kuula-institutet, Korsholms musikinstitut.

Innan Linda Rönnholm tog över dirigentskapet för QuinnTon hann hon arbeta med flera körer, bland dem Replåtar i Korsholm, Vaasa-Opistos pop- och rockkör, Kyrönmaan viihdekuoro och Merikaarron kuoro. I Korsholms vuxeninstitut fortsätter hon leda sånggruppen Sweet Voices.

I mars anställdes Linda som planeringsansvarig musiklärare vid Vasa Arbis. Det betyder att hon planerar kursutbudet i musik, rekryterar lärare och även undervisar själv. Förutom QuinnTon leder hon tjejbandet Chick Pop och allsångsgruppen Sjung av hjärtans lust, och undervisar i teori, sång och tonbildning. Småningom tar hon också över ledningen för Nonen Vocals.

– Dessutom har jag privatelever inom mitt företag Voiceland så det är inte brist på sysselsättning direkt. Men det är ju så roligt allt det jag jobbar med, säger Linda.

Linda Rönnholm bekantade sig med QuinnTon i våras genom att vara med på en övning och gå på körens vårkonsert. Så hon visste ungefär vad det var för slags grupp hon skulle ta över.

– Kören håller en god nivå och klingar bra, säger hon.

Eftersom Linda betraktar sig som rytmmusiker i första hand kommer QuinnTon att sjunga en hel del svängigt under hennes ledning. Den sortens repertoar är inte heller främmande för sångarna, även om tonvikten de senaste åren legat på modern körlyrik.

­ Jag vill gärna upprätthålla också körens tidigare repertoar av svängiga låtar, men kanske göra sångerna på ett lite nytt sätt. Jag med min rytmbakgrund kan se annorlunda på tolkningarna än någon som har en mer klassisk bakgrund, säger Linda.

Hon betonar att det inte ligger någon värdebedömning i det. Låtar kan sjungas på olika sätt helt enkelt.

Även om QuinnTons nya dirigent gärna lyfter fram den rytmiska musiken vill hon inte heller förbigå sådant som visor eller klassisk musik.

Den klassiska musiken kom med i bilden redan under hennes första termin med QuinnTon i och med att kören blivit ombedd att medverka i Vasa svenska församlings långfredagsgudstjänst där Pergolesis ”Stabat Mater” ska framföras.

– Jag gillar att dyka in i nya projekt. Annars blir man lätt bekväm av sig, säger Linda.

– ”Stabat Mater” är något för oss alla att bita i, men det är en utmaning jag ser fram emot.

I vår är det tänkt att QuinnTon ska ha en konsert under Vasa körfestival, troligen i Vasa Elektriskas lokaler och troligen tillsammans med någon av Lindas övriga grupper.

Vad gäller körens roll och uppgift ser Linda det ur två synvinklar.

– Koristerna ska få möjlighet att gå framåt i sitt sjungande. En kör har också alltid en social funktion. Den samlar folk med ett gemensamt intresse och blir en grupp där man upplever samhörighet.

– I ett större perspektiv är det viktigt att publiken får chansen att uppleva körmusik. Därför ska QuinnTon höras och synas.

 

Fakta – Linda Rönnholm

Bor: I Malax.

Jobbar som: Planeringsansvarig musiklärare vid Vasa Arbis.

Lyssnar på: Jazz, till exempel med Ella Fitzgerald, men också opera med artister som Maria Callas, r'n'b från 90-talet, fadosång.

Tittar på: Peaky Blinders, en snyggt gjord tv-serie om gangstrar i 20-talets London.

Läser: Gillar romaner men just använder jag min lästid till att ta in information.

Hobby: Tar lektioner i operasång.

Gillar: Katter.

Ogillar: När folk inte håller hastighetsbegränsningen på 60-väg.

Dold talang: Bra på att måla väggar, svetsa golvmattor och kakla badrum.

Beskriv dig med tre adjektiv: Nyfiken, otålig, lugn på ytan.

Lisbeth Rosenback