Monica Heikius är ny dirigent för QuinnTon – ”det finns hur mycket intressant som helst man kan göra med en damkör”

04.11.2018 kl. 20:23
I Monica Heikius familj är det mycket som kretsar kring musik. Både hon och maken Mikael arbetar som kantorer i Vasa svenska församling. De tre döttrarna har musik dels som framtida yrke, dels som hobby. I höstas blev Heikius ny dirigent för damkören QuinnTon i Vasa.

QuinnTon (QT) är inte den första damkören som Monica leder. I början 1990-talet var hon dirigent för Terjärv Damkör under några år.

 

I sitt jobb som kantor har hon för det mesta arbetat med blandade körer. Just nu leder hon bland annat Sundomkören, skolkören i Sundom skola, församlingens ungdomsorkester, Trefaldighetskyrkans kör och den så kallade Medarbetarkören bestående av anställda inom Vasa svenska församling. Medarbetarkören brukar till exempel uppträda på lucia och vid julottan.

 

Förra påsken samarbetade Monica med QT kring en konsert där damkören framförde Pergolesis ”Stabat mater” i Trefaldighetskyrkan.

 

När Linda Rönnholm, ledande musiklärare vid Vasa arbis och körens dåvarande dirigent, frågade om Monica var intresserad av att ta över QT helt och hållet kände hon alltså till vilket slag av kör det var hon skulle leda.

 

Det finns hur mycket intressant som helst man kan göra med en damkör. Samtidigt är inte alltid så lätt att hitta goda arrangemang för damkorister, säger Monica.

 

Det tar alltid lite tid innan man som ny dirigent lär känna sina sångare, vet vilket deras register är, hur snabbt de lär sig nytt material och hurdan stämbalansen är i gruppen.

 

Det är också en orsak till att Monica valt att mjukstarta i höst. Kören kommer till exempel inte att ha någon egen julkonsert.

 

QT ska uppträda på evenemanget ”Puhkea kukkaan – Blomma” – en dag för kvinnans välmående – som Vasaförsamlingarna ordnar den 10 november.

 

Nästa projekt blir medverkan i församlingens ”De vackraste julsångerna” som tv-bandas i Trefaldighetskyrkan den 15 december och sänds i Yle Fem/Teema under julhelgen. Då kommer QT att sjunga både ensam och tillsammans med andra körer.

 

På planerna står en eller ett par konserter på Vasa körfestival i maj. Då ska kören framföra åtminstone Mozarts ”Missa in C”, den så kallade ”Spatzenmesse”, men också musik av det lättare slaget, eventuellt i samarbete med någon annan kör från Vasatrakten.

 

I sitt yrke som kantor ägnar sig Monica naturligtvis främst åt sakral musik. Avsikten är ändå inte att QT ska hålla sig enbart till en kyrklig repertoar.

 

Jag är absolut inte främmande för profan musik i olika stilar. Så den biten ska vi satsa mer på i vår, säger hon.

 

Monica beskriver sig som öppen och nyfiken, samtidigt som hon är en person som står med fötterna stadigt på jorden. När hon ska karakterisera sig som musiker är ”mångsidig” det första ordet som kommer upp.

 

Och det får man väl hålla med om. Monica spelar orgel och piano, och har lett såväl körer som orkestrar. Med sin bärande sopranstämma har hon gett både solokonserter och uppträtt som solist i kyrkomusikaliska verk. Hon samarbetar med amatörsångare och -musiker i alla åldrar, från barn till seniorer.

 

– Jag tycker om det mesta inom musik. Och det jag gör vill jag göra bra. För mig kommer kvalitet alltid framför kvantitet.

 

 

 

 

Monica Heikius – fakta

 

Familj: Maken Mikael som är kantor. Dottern Aurora som studerar violin vid Åbo yrkeshögskola. De 13-åriga tvillingdöttrarna Sara, som är celloelev vid Kuula-institutet, och Irene, som studerar violin vid samma musikinstitut.

Lyssnar på: Klassisk musik, med Vasa stadsorkester och på andra konserter i stan. Mera sällan på skivor.

Läser: Tidningar.

Ser på: Komedier – en bra motvikt till jobbet.

Slappnar av med: Att simma, promenera och gå på teater.

Beskriv dig själv med tre adjektiv: Energisk, målmedveten, positiv.

Okänd talang: Bra på att baka.

 

Foto: Björn Yrjans

Lisbeth Rosenback